ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΑΡΩΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ

Posted on Posted in News

Η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο διαγωνισμό European Museum of the Year Award (EMYA 2017) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας συνοδεύτηκε με ένα αντίγραφο μινωικής τοιχογραφίας από το ανάκτορο της Κνωσού, που απεικονίζει ταύρο σε τοπίο με ελιές. Το αντίγραφο διαστάσεων 0,53Χ0,53Χ0,04μ., είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρωτότυπο.

Για την κατασκευή του δημιουργήθηκε αρχικά ψηφιακό αντίγραφο του πρωτοτύπου από τον κ. Πέτρο Χαραμή, τοπογράφο μηχανικό με ειδίκευση στη φωτογραμμετρία.

 

 

Το ψηφιακό αντίγραφο εκτυπώθηκε στη συνέχεια σε τρισδιάστατη μορφή, σε εννέα κιβωτιόσχημα τμήματα, στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

 

Ακολούθησε η συγκόλληση των τμημάτων, η στερέωση της συνολικής επιφάνειας σε ενιαίο υπόστρωμα, η βαφή και η αισθητική αποκατάσταση του αντικειμένου από το γραφίστα και τους συντηρητές του Μουσείου.

Προκειμένου να μη χαθεί η ευκρίνεια της μορφής του μαινόμενου ταύρου στο κατά πολύ μικρότερο αντίγραφο της τοιχογραφικής σύνθεσης, δεν αποδόθηκαν οι λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου στο βάθος της παράστασης.

Το αποτέλεσμα κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την παρουσίαση του αντικειμένου στο Ζάγκρεμπ.