ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Heraklion Archaelogical Museum

EKPPROG_02

EKPPROG_01

EKPPROG_03

EKPPROG_04

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) ξεκίνησε τον συστηματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες ήδη από το 2004. Μέσω του προγράμματος “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα” το ΑΜΗ καινοτομεί σχεδιάζοντας και προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (tablets, οθόνες αφής, προβολή 3D ταινίας).

Στους βασικούς στόχους των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η εξοικείωση των παιδιών με το χώρο του μουσείου, η επίτευξη μιας ευχάριστης επίσκεψης στο μουσείο και η επιδίωξη επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, η διάδραση με τα εκθέματα, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ' ΚΑΙ Δ' ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια γιορτή στο παλάτι" που απευθύνεται σε μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε μια μινωική γιορτή. Εκεί, οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα από τη μινωική εποχή, του Μηνά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Μέσα από την περιήγησή τους στις αίθουσες του μουσείου, αναζητώντας και παρατηρώντας επιλεγμένα εκθέματα, θα έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, την κεραμική, τη διατροφή αλλά και τα θεάματα της μινωικής περιόδου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά σε διαφορετικούς χώρους του ανακτόρου και να γνωρίσουν τις λειτουργίες τους.

 Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1,5 ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Για να παρακολουθήσει μία τάξη τα προγράμματα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.
Τα προγράμματα υλοποιούνται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς συνοδούς με την καθοδήγηση - βοήθεια υλικού που δίνεται από το μουσείο διαδικτυακά, πριν την προκαθορισμένη επίσκεψη.

 

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, με τίτλο "Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο". Το πρόγραμμα καλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα λιμάνια της κατά την αρχαιότητα. Στο ταξίδι τους οι μαθητές ακολουθούν τους εμπορικούς δρόμους κάθε εποχής, αναζητούν πρώτες ύλες και εξωτικά αντικείμενα, έρχονται σε επαφή με το διαφορετικό και εξερευνούν τις διαπολιτισμικές επαφές της Κρήτης με άλλους λαούς.

Για να παρακολουθήσει μία τάξη του Γυμνασίου το προσφερόμενο πρόγραμμα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης, αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.

Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1 ½ ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς συνοδούς με την καθοδήγηση - βοήθεια υλικού που δίνεται από το μουσείο διαδικτυακά, πριν την προκαθορισμένη επίσκεψη.

 

 
Ημερίδα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΜΗ

Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε το ΑΜΗ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολυμέσων, Δικτύων και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση" του ΕΣΠΑ (πράξη "Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα"), παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα σε ημερίδα στις 23 Απριλίου 2016, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μέσω των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκτός από τα δύο ψηφιακά προγράμματα «Μια γιορτή στο παλάτι» και «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο» για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου αντιστοίχως, παρουσιάστηκε επίσης από τους συντελεστές του έργου το θεωρητικό πλαίσιο μουσειακής αγωγής στο οποίο βασίστηκαν.

Ακολούθησε εφαρμογή των προγραμμάτων με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από τους εκπαιδευτικούς, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 120 εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις.


"Βιωματικά πολιτισμικά περιβάλλοντα", Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, άξονας προτεραιότητας "01 - Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης", MIS 453694
Ανάπτυξη ιστοχώρου με ανοικτές τεχνολογίες, Εργαστήριο Πολυμέσων και Περιεχομένου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης

espaLogo

 

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού | © Αρχαιολογικό Μουσείο Ηράκλειου