Uncategorized

ΜΑΪΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

NEWSLETTER ΜΑΪΟΥ 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετείχε στον ετήσιο διαγωνισμό European Museum of the Year Award (EMYA) που διοργανώθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European Museum Forum (EMF) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το διάστημα από 3-6 Μαΐου, όπου βραβεύτηκε με ειδική τιμητική διάκριση (Special Commendation).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού επιβραβεύονται τα ευρωπαϊκά μουσεία που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αυτά που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.

Οι κριτές εκτίμησαν την κομβική σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για την παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας της Κρήτης μέσα από τη νέα μουσειολογική αφήγηση που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της Επανέκθεσης των Συλλογών, και επαίνεσαν τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για τη διάχυση της ιστορικής γνώσης σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες.

Το ΑΜΗ προτάθηκε επίσης από τους κριτές του EMF μαζί με δύο ακόμα ευρωπαϊκά Μουσεία για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του Μινωικού πολιτισμού που αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο στις αίθουσες του Μουσείου.

Η συμμετοχή του  ΑΜΗ  στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του ομίλου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  Hersonissos  Group  Hotels.  Η  διοικητική  διαδικασία  της εγγραφής διευκολύνθηκε από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η τρισδιάστατη εκτύπωση του αντιγράφου της μινωικής τοιχογραφίας που συνόδευσε την παρουσίαση του Μουσείου στη συνέντευξη, υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Innovating Training Aims for Public Archaeology (Δημόσια Αρχαιολογία), που χρηματοδοτείται από το Erasmus +,  και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι συμμετέχοντες  μεταπτυχιακοί  φοιτητές  και  καθηγητές  από το  Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, το Πανεπιστήμιο «Κάρολος Λινναίος» της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου ο αρχαιολόγος του ΑΜΗ Δημήτρης Σφακιανάκης τους εισήγαγε στις συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μουσείο της Κρήτης στην προσπάθειά του να διαμορφώσει διαύλους επικοινωνίας με το κοινό.

 

“ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΝΔΑΚΑ ΩΣ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ”

Διάλεξη  του  αρχαιολόγου του ΑΜΗ  Κλεάνθη Σιδηρόπουλου με θέμα:

" Από τον Χάνδακα ως το Ηράκλειο: ένα ταξίδι στον κόσμο της Νομισματικής" ενταγμένη στη σειρά «Ο Μίτος της Αριάδνης –  Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, 20 χρόνια μετά», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Θα προλογίσει η προϊσταμένη του ΑΜΗ Στέλλα Μανδαλάκη.

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 11:00, αίθουσα "Μ.Καρέλλης", δημοτικό κτήριο οδού Ανδρόγεω.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων – 18 Μαΐου 2017 με τη θεματική «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δε λέγονται», διοργανώνοντας κύκλο εκδηλώσεων που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός προβληματισμού που άπτεται ποικίλων πλευρών των κοινωνιών της αρχαίας Κρήτης, τόσο των προϊστορικών όσο και των ιστορικών χρόνων. Στον κύκλο εκδηλώσεων με θέμα «Οι άλλοι σεισμοί: αναζητώντας τα αρχαιολογικά τεκμήρια κοινωνικών ταραχών και αναστατώσεων στην αρχαία Κρήτη» περιλαμβάνονται εστιασμένες ξεναγήσεις σε εκθέματα του Α.Μ.Η. που σχετίζονται με την παραπάνω προβληματική, καθώς και μια περιηγητική εκδρομή στο μινωικό κτήριο στην περιοχή των χωριών Λαγούτα και Σκινιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

1. Δύο θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Α.Μ.Η. που εστιάζουν σε αντικείμενα που τεκμηριώνουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό την παραπάνω θεματική. Πέμπτη, 18 Μαΐου, ώρα έναρξης 11:00 και Σάββατο, 20 Μαΐου, ώρα έναρξης 11:00.

2. Περιηγητική εκδρομή στο μινωικό κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή των χωριών Λαγούτα και Σκινιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να συσχετιστεί το σύνολο κεραμικών σκευών που εκτίθεται στο μουσείο με το κτήριο στο οποίο βρέθηκαν. Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την προϊσταμένη του ΑΜΗ κ. Στέλλα Μανδαλάκη. Η δράση γίνεται με τη συνδρομή της ΕΦΑΗ, του Δήμου Ηρακλείου και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (actta.gr).

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017, ώρα 9:00 – 17:00. Για  τη  συμμετοχή  στην  εκδρομή απαιτείται κράτηση στα τηλέφωνα 2810 - 279000, 279072 και 279073. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3. Παρουσίαση της βράβευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με τιμητική διάκριση (European Museum of the Year Award – EMYA, Special Commendation) στον ετήσιο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού European Museum Forum (EMF) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 3 – 6 Μαΐου 2017. Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων ΑΜΗ (Αίθ. XXIV). Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ώρα έναρξης 19:00.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου συμμετέχοντας στην πανελλήνια δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές – 2017» διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με θεματικές ξεναγήσεις στο μουσείο και περιηγητική εκδρομή. Με τίτλο «Όψεις της θεϊκής υπόστασης στις ποτάμιες πηγές: Σαμπάς, Γαλατάς, Αστρίτσι» θα λάβουν χώρα θεματικές ξεναγήσεις με επίκεντρο τρεις αναπαραστάσεις ανθρώπινων μορφών που εκτίθενται στο Α.Μ.Η., το άμορφο λίθινο είδωλο από το Σαμπά, το πήλινο ανθρωπόμορφο ειδώλιο καθιστής μορφής εντός οικίσκου από το μινωικό ανάκτορο στον Γαλατά, και τέλος τον κορμό του κολοσσιαίου δαιδαλικού αγάλματος από το Αστρίτσι.

Οι συζητήσεις γύρω από τις μορφές μπροστά στις προθήκες του Α.Μ.Η. θα ολοκληρωθούν με μία περιηγητική εκδρομή στα τοπία όπου βρέθηκαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στην ευρύτερη περιοχή των πηγών του ποταμού Καρτερού.

1. Δύο θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του ΑΜΗ: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, ώρες έναρξης των ξεναγήσεων 11:00, και 12:00.

2. Περιηγητική εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή των πηγών του ποταμού Καρτερού. Επιμέρους στάσεις στο Σαμπά, στο μινωικό ανάκτορο του Γαλατά και στο φαράγγι του Αγίου Ιωάννη στο Αστρίτσι.  Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Σαμπά από την Αρχαιολόγο της ΕΦΑΗ κ. Κ. Γκαλανάκη και στο μινωικό ανάκτορο του Γαλατά από τον επίτιμο προϊστάμενο του ΑΜΗ κ. Γ. Ρεθεμιωτάκη. Η δράση υλοποιείται με τη συνδρομή της ΕΦΑΗ, του Δήμου Ηρακλείου και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (actta.gr). Κυριακή, 28 Μαΐου 2017, ώρα έναρξης 9:00. Για τη συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται κράτηση στα τηλέφωνα 2810 - 279000, 279072 και 279073. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "A World of Emotions"

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει με δανεισμό αντικειμένων στην περιοδική έκθεση με τίτλο “A World of Emotions. Ancient Greece, 700 BC - 200 AD" η οποία παρουσιάζεται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, από τις 9 Μαρτίου έως τις 24 Ιουνίου 2017.

 

Α’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συμμετοχή του Α.Μ.Η. στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης στη δράση «Α’ Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού». Το Α.Μ.Η. συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με θεματικές ξεναγήσεις στις 29 και 30 Μαΐου σχετικά με τα αθλήματα στην Αρχαία Κρήτη.

 

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ"

Στις αρχές Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που απευθύνονταν στη σχολική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-2107 συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Α.Μ.Η. περίπου 1100 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΑΜΗ"

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά άνω των πέντε ετών αναπτύσσει τη θεματική "Θεοί και ήρωες στο ΑΜΗ". Με την καθοδήγηση των γονέων και τη βοήθεια φυλλαδίου, τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους. Το φυλλάδιο διατίθεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων στην είσοδο του ΑΜΗ.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΥΠ.ΠΟ.Α. / Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ξανθουδίδου & Χατζιδάκη

71202 Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ.:  2810 279 000

Fax:   2810 279 001

email: amh@culture.gr

http://heraklionmuseum.gr/