NewsΑνακοινώσεις

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές»

Ο θεσμός των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα μετρά περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. Στην Κρήτη, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των ξένων αρχαιολόγων στην ανάδειξη των κρητικών αρχαιοτήτων ήδη από  τον 19ο αι. και ιδιαίτερα από τις αρχές του 20ου,  μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης τότε Κρητικής Πολιτείας (1898-1913). Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως την περίοδο αυτή, ανανέωσαν το αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις, μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στη φωτογραφική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάζεται το πολυσχιδές έργο των  Ξένων Σχολών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα  και αναδεικνύονται τα ποικίλα πεδία διάδρασης που αναπτύχθηκαν στο αρχαιολογικό πεδίο αλλά και στον κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα επιστημονικό χώρο.

Σε μια σειρά ξεναγήσεων στο πλαίσιο της Έκθεσης και, παράλληλα, του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι αρχαιολόγοι του ΑΜΗ παρουσιάζουν στιγμιότυπα του έργου των Ξένων Σχολών στην Ελλάδα, από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

Παρασκευή 10/09 στις 18.30, με την αρχαιολόγο του ΑΜΗ Ειρήνη Γαλλή

Τετάρτη 15/09 και  Τρίτη 21/09 στις 18.30, με την αρχαιολόγο του ΑΜΗ Κατερίνα Αθανασάκη

Τετάρτη  29/09 στις 18.30, με την Προϊσταμένη του ΑΜΗ Στέλλα Μανδαλάκη

 

Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2810 279066,  2810 279062 και 2810 279000.

Είσοδος ελεύθερη με προμήθεια εισιτηρίου ελευθέρας εισόδου από τα εκδοτήρια του Μουσείου.

Σημείο συνάντησης: είσοδος περιοδικής έκθεσης από την οδό Μποφώρ.​

  

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19:

  • Δύο (2) μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Ένα (1) άτομο ανά 15τμ
  • Επισκέψεις ομάδων έως είκοσι (20) ατόμων
  • Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
  • [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  • [β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο ή
  • [γ] αποτελέσματος του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID 19 (rapid test), το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την είσοδο στον χώρο

συνδυαστικά προς

  • [δ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του επισκέπτη.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου.