NewsΑνακοινώσεις

Ενημερωτικό δελτίο εκδηλώσεων (Newsletter) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μάιος 2019 - Μάρτιος 2020

«Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη»

Συνεχίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου η περιοδική αρχαιολογική έκθεση Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη». Το θέμα εμπνέεται από τον μύθο του ευρηματικού τεχνίτη Δαίδαλου, του αρχιτέκτονα του Λαβύρινθου και κινητή αγαλμάτων. Επιλεγμένα αντικείμενα συγκροτούν θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν πτυχές τεχνολογικής καινοτομίας κυρίως στους Μινωικούς χρόνους. Μέσα από τις τεχνικές κατασκευής λίθινων και πήλινων αγγείων, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη μνημειακή ζωγραφική και γλυπτική διακόσμηση των κτηρίων, τα επιτεύγματα της πλαστικής και της μεταλλοτεχνίας, αλλά και τις καινοτομίες στη ναυπηγική τέχνη, αναδεικνύεται η σημασία της επινοητικότητας των αρχαίων τεχνιτών σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και τεχνών.

Την έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (είσοδος από Δουκός Μποφώρ).

Διάρκεια έκθεσης: Μάιος 2019 - Μάρτιος 2020.

Είσοδος στην περιοδική έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.

 

 

18 - 29 Σεπτεμβρίου 2019

«Στα Ίχνη των Κωνικών Κυπέλλων. Καινοτόμες Πρακτικές στο Παρελθόν και το Παρόν» Διαδραστική έκθεση για την κεραμική τεχνολογία.

Η έκθεση εστιάζει στην εποπτική διερεύνηση των κωνικών κυπέλλων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Τα καινοτόμα μέσα που διαθέτουμε σήμερα για τη μελέτη των αγγείων μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τις καινοτόμες πρακτικές των Μινωιτών και γενικότερα των κοινοτήτων

του προϊστορικού Αιγαίου. Η έκθεση συνδιαλέγεται με την περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», καθώς προσεγγίζει θέματα κεραμικής τεχνολογίας. Οι επισκέπτες καλούνται να παρατηρήσουν κωνικά κύπελλα με τρεις τρόπους, μέσω απτικής εμπειρίας, δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης, με έμφαση στη σύσταση του πηλού, τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας και την τεχνολογία κατασκευής.

Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, Ερευνητικό Πρόγραμμα "Tracing the Wheel".

Αίθουσα Διαλέξεων (στον όροφο του Μουσείου).

Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 18 - 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (10.00 - 14.00 και 17.00 - 19.00) και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (10.00 - 13.00).

Είσοδος στην έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.

 

 

20 - 24 Σεπτεμβρίου 2019

Συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ' Οδόν»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις του φετινού 4ου Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ' Οδόν», που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου, με πέντε απογευματινές ξεναγήσεις στην περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη».

Χώρος Έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (είσοδος από την οδό Μποφώρ).

Ημερομηνίες και ώρες ξενάγησης: 20-24 Σεπτεμβρίου, 18.00-19.00.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

27 - 29 Σεπτεμβρίου 2019

Συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) στις 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου, με ειδικό θέμα για το 2019 «Τέχνες και Ψυχαγωγία - Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με έκθεση της ομάδας εικαστικών ARS V που δραστηριοποιούνται και στον χώρο της Εκπαίδευσης. Ο τίτλος της, «Δαιδάλεια», καθώς και η θεματολογία της βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη» και εντάσσονται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της περιοδικής έκθεσης. Η εικαστική έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Θάνος Βιδάκης, Μαρία Γρηγοριάδη, Βίκυ Καμένου, Στέλλα Κουκουλάκη, Κώστας Παγωμένος

Χώρος έκθεσης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου).

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2019 έως 10 Ιανουαρίου 2020.

Ξεναγήσεις από τους εικαστικούς με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28/9 και την Κυριακή 29/9 10:00-14:00 και 17:00-19:00.

Είσοδος στην έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Δαιδάλεια» θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως ξεναγήσεις, εργαστήρια κ.ά.

 

 

Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινούν οι εγγραφές στα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα του Α.Μ.Η. για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού «Μια γιορτή στο παλάτι» και για μαθητές Γυμνασίου «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο».

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν έως εικοσιπέντε (25) μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιούνται Τετάρτη και Πέμπτη, 09:00-11:00 στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2810 279064, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00-14:00 (υπεύθυνη προγραμμάτων: κ. Κλειώ Τζανάκη).

 

 

Εκπαιδευτικό φυλλάδιο στο πλαίσιο της περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη»

Από τον Σεπτέμβριο είναι διαθέσιμο το εκπαιδευτικό φυλλάδιο «Εξερεύνησε τα ίχνη του Δαίδαλου».

Το έντυπο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη».

Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επισκέπτονται την περιοδική έκθεση είτε με τη σχολική ομάδα είτε με τις οικογένειές τους.

Το φυλλάδιο διατίθεται δωρεάν στο εκδοτήριο των εισιτηρίων στην είσοδο του Μουσείου.

Είσοδος στην περιοδική έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.

 

 

Διάθεση του εκπαιδευτικού φυλλαδίου «Θεοί και Ήρωες στο Α.Μ.Η.» για παιδιά και γονείς

Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά και γονείς με τίτλο «Θεοί και Ήρωες στο Α.Μ.Η.» απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Με την καθοδήγηση του φυλλαδίου και τη βοήθεια των συνοδών τους τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους.

Το φυλλάδιο διατίθεται δωρεάν στο εκδοτήριο των εισιτηρίων στην είσοδο του Μουσείου. Είσοδος στις μόνιμες συλλογές με το εισιτήριο του Μουσείου.