News

Hμερίδα “Contemporary Minoans. Ο Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς”

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργάνωσε σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Branding Heritage και την Περιφέρεια Κρήτης, ημερίδα με θέμα "Contemporary Minoans. Ο Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς", το Σάββατο 12 Μαΐου, η οποία φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου. Η ημερίδα αποτέλεσε την έναρξη ενός θεματικού κύκλου αφιερωμένου στην επινοητικότητα και την καινοτομία στις αρχαίες τέχνες, με τον τίτλο ΔΑΙΔΑΛΟΣ. Περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους, βιωματικά εργαστήρια συντήρησης, διαλέξεις και άλλες δράσεις που θα υλοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αποκορύφωμα των δράσεων στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου θα αποτελέσει η διοργάνωση περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης, η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί στις αρχές του 2019.

 

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία έμπνευσης από τη Μινωική τέχνη σε έναν ανοιχτό πολιτιστικό διάλογο, στον οποίο συμμετείχαν επιπλέον εκπρόσωποι παραγωγικών και εκπαιδευτικών φορέων. Η ημερίδα πλαισιώθηκε με έκθεση σύγχρονων έργων με σαφείς αναφορές σε μουσειακά εκθέματα μινωικών χρόνων, καθώς και με τη βράβευση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας Σοφίας Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς, από την ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφο Κατερίνα Φρέντζου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η τιμητική πλακέτα που απονεμήθηκε στην ελληνίδα σχεδιάστρια ήταν αντίγραφο μινωικού έργου που φιλοτεχνήθηκε από τον διακεκριμένο ζωγράφο και αγγειογράφο Δημήτρη Ζ. Σταθόπουλο.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στις γενικότερες δράσεις του Μουσείου στο πλαίσιο της έναρξης ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, η τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και η ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ακούσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από γνωστούς Έλληνες δημιουργούς που έχουν, κατά καιρούς, εμπνευστεί από τον Μινωικό πολιτισμό - Γιάννης Τσεκλένης (Σχεδιαστής - Επιστημονικός Σύμβουλος BH), Δήμητρα Κολοτούρα (Zeus+Δione), Χριστίνα Μαρτίνη (Ancient Greek Sandals), Γιώργος Παπαλέξης (Οίκος Ζολώτας), Πολίνα Σαπουνά Έλλις (Αρχαιολόγος, Σχεδιάστρια κοσμημάτων), Φαίη Χατζή (Δημιουργός ενδυμάτων με αργαλειό), αλλά και από διακεκριμένους αρχαιολόγους - Νώτα Δημοπούλου (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου), Δρ. Bernice Jones (Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης), Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη (Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, Επιστημονική Σύμβουλος BH). Με ομιλία συμμετείχαν επίσης η δημοσιογράφος Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) και ο Νίκος Κουτσιανάς (Πρόεδρος APIVITA). Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών φορέων - Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης (Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου), Μαρία Στρατινάκη (Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και στην κατασκευή κοσμημάτων), οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη μεταφορά μινωικών θεμάτων στη σύγχρονη κρητική δημιουργία. Η εκδήλωση  έκλεισε με σύντομες παρεμβάσεις από τους μαθητές - Δουκένη Παπαφλωράτου, Γεώργιο Βουράκη, Ελένη Κουγιουμτζάκη (2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου/5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αρχαίων τεχνικών (αργαλειός: Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Klotho. Σφυρήλατο κόσμημα: Βούλα Καραμπατζάκη, εικαστικός, σχεδιάστρια κοσμημάτων. Νήμα: Φαίη Χατζή, δημιουργός ενδυμάτων) καθώς και έκθεση πρωτότυπων σύγχρονων δημιουργιών (ενδυμάτων και κοσμημάτων) με Μινωικές αναφορές από τα brands Sophia Kokosalaki, Mary Katrantzou, Ancient Greek Sandals, Spyridon Tsagarakis, ZEUS+ΔIONE, Polina Sapouna Ellis, Croquis by Qupa, Faye Chatzi, Bernice R. Jones, Philomela, Klotho, Xenia Nefelly Vlachou - Marmarometry, Voula Karampatzaki, Anna Kitsou Ceramic Jewellery, Anaktae, προσβάσιμα από τους επισκέπτες του Μουσείου από διάφορες χώρες. Στην έκθεση των κοσμημάτων συμμετείχαν επίσης με έργα τους ο Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου και το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Ρεθύμνου.

Tην παρουσίαση των σύγχρονων κοσμημάτων επιμελήθηκε το προσωπικό του Μουσείου και την παρουσίαση των σύγχρονων ενδυμάτων το Branding Heritage. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Ιουνίου 2018.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία των Aegean Airlines, APIVITA, Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, Creta Farms, Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., Minoan Spora, Moptil, την ευγενική υποστήριξη των lovegreece.com, Zolotas, ZEUS+ΔIONE, Ancient Greek Sandals, Polina Sapouna Ellis, Philomela, Faye Chatzi, Croquis by Qupa, BeyondCSRNet, Angelina Mannequins, και των χορηγών επικοινωνίας ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΡΤ3, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, New York Times - Kathimerini English Edition, GREECE IS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The TOC, Athens Insider, DEAL news, InfoWoman, ΚΡΗΤΗ TV, ΝΕΑ Κρήτη, neakriti.gr, Radio 98.4 FM.

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους ομιλητές που απηύθυναν χαιρετισμό καλωσόρισε η Δέσποινα Αβρονιδάκη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. & knowl, BH expert). Τα εικαστικά για την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης παραχώρησε στο Branding Heritage ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου.

Με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου η ημερίδα μεταδόθηκε με livestreaming με την υποστήριξη της Μονάδας Δικτύων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (υπεύθυνος κ. Μανώλης Ζουράρης), πράγμα για το οποίο μερίμνησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του Α.Μ.Η Κατερίνα Αθανασάκη. Ο αρχαιολόγος Δευκαλίωνας Μανιδάκης και ο συντηρητής Μιχάλης Παπαγιαννάκης, προσωπικό του Μουσείου, υποστήριξαν τεχνικά το livestreaming και την ηχοληψία με υποδειγματικό τρόπο, με την αρωγή του ηχολήπτη Δημήτρη Χατζάκη.

Η στήριξη των εκθεμάτων υλοποιήθηκε από τους συντηρητές του Α.Μ.Η Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Έφη Τσίτσα, και οι γραφιστικές συνθέσεις φιλοτεχνήθηκαν από τη σχεδιάστρια του Α.Μ.Η Πηνελόπη Στεφανάκη. Τη συνολική εποπτεία της έκθεσης των κοσμημάτων και της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου είχε η Διευθύντρια του Μουσείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη.

Την παρουσίαση των σύγχρονων ενδυμάτων επιμελήθηκε η Σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης Έλενα Μαυρομιχάλη, με την πολύτιμη υποστήριξη της νέας αρχαιολόγου, μέλους της ομάδας του Branding Heritage, Μαριάννας Μαυροφοράκη.

Το φυλακτικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνολική δράση.

Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος από το βίντεο της εκδήλωσης

Παρακολουθήστε το δεύτερο μέρος από το βίντεο της ημερίδας

Παρακολουθήστε το τρίτο μέρος από το βίντεο της ημερίδας