ΑνακοινώσειςΠληροφορίες

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ξανά ανοικτό για το κοινό.

Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα και Τετάρτη ως Κυριακή: 08:00-18:00. Τρίτη: 10:00-18:00.

Από 1η Δεκεμβρίου 2020 το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου θα διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα και Τετάρτη ως Κυριακή: 09:00-16:00. Τρίτη: 10:00-17:00.

Η επαναλειτουργία του Μουσείου γίνεται με την εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19:

 1. Θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών.
 2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στη ράμπα εισόδου στο προστώο του Μουσείου. Η ράμπα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την έξοδο των επισκεπτών, καθώς και για την είσοδο και έξοδο των ΑΜΕΑ.
 3. Στο χώρο μπροστά από το εκδοτήριο και τα ακυρωτικά μηχανήματα εισόδου επιτρέπεται η παραμονή 30 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ξεναγών και των συνοδών. Οι επισκέπτες διευθετούνται σε δύο ομάδες των 15 ατόμων μπροστά από το εκδοτήριο και τα ακυρωτικά μηχανήματα εισόδου αντιστοίχως.
 4. Ενθαρρύνονται οι συναλλαγές με ανέπαφες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
 5. Κατά την αναμονή στο χώρο μπροστά από το εκδοτήριο και τα ακυρωτικά μηχανήματα εισόδου, οι επισκέπτες οφείλουν να στέκονται στα αριθμημένα σημεία που έχουν σημανθεί στο δάπεδο.
 6. Η πορεία εισόδου και εξόδου των επισκεπτών, καθώς και η πορεία εισόδου και εξόδου των ΑΜΕΑ οριοθετούνται με περισχοίνιση και σήμανση στο δάπεδο.
 7. Η χρήση μάσκας ή προσωπίδας για τους επισκέπτες και το προσωπικό του Μουσείου είναι υποχρεωτική. Οι επισκέπτες οφείλουν να προσέρχονται με την προσωπική τους μάσκα. Το Μουσείο δεν παρέχει το συγκεκριμένο υλικό. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα χωρίς προστατευτικό κάλυμμα προσώπου.
 8. Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά αίθουσα του εκθεσιακού χώρου υπαγορεύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα (ένα άτομο ανά 15 τ.μ.). Οι επισκέπτες που προσέρχονται σε οργανωμένες ομάδες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 άτομα και οφείλουν να στέκονται στα αριθμημένα σημεία τα οποία έχουν σημανθεί στο δάπεδο, τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους και από το φυλακτικό προσωπικό.
 9. Η ξενάγηση πραγματοποιείται αποκλειστικά με ασύρματα φορητά συστήματα (whisper systems), έτσι ώστε να αποφεύγονται η ηχορύπανση και η όχληση στους άλλους επισκέπτες.
 10. Η ροή της κίνησης των επισκεπτών εντός και εκτός των εκθεσιακών χώρων εποπτεύεται από το φυλακτικό προσωπικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφαλή λειτουργία του Μουσείου και την αποφυγή συνωστισμού. Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί οφείλουν να συμμορφώνονται στις συστάσεις του φυλακτικού προσωπικού.
 11. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, παρακαλούνται οι μεμονωμένοι επισκέπτες και οι οργανωμένες ομάδες που περιηγούνται τον εκθεσιακό χώρο, να σέβονται το χρόνο αναμονής άλλων επισκεπτών που βρίσκονται στην είσοδο, έτσι ώστε να μη διακόπτεται η συνεχής ροή κίνησης και να μην προκαλούνται καθυστερήσεις.
 12. Δεν διατίθενται αναπηρικά ή παιδικά καρότσια. Έχει επίσης ανασταλεί η λειτουργία της ιματιοθήκης. Στο βεστιάριο παραλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο αποσκευές.
 13. Η αναμονή για τη χρήση τουαλέτας θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα σημεία του διαδρόμου που οδηγεί στα W.C. Οι θέσεις αναμονής φέρουν ειδική σήμανση στο δάπεδο.
 14. Κατά την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία εντός των εκθεσιακών χώρων έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό χεριών για την προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού.
 15. Προστατευτικά διαχωριστικά πετάσματα έχουν τοποθετηθεί σε σημεία άμεσης εξυπηρέτησης των επισκεπτών (εκδοτήριο εισιτηρίων, ακυρωτικά μηχανήματα, βεστιάριο, πωλητήριο κλπ).
 16. Το Μουσείο εναρμονίζεται πλήρως με τις υποδείξεις ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευελπιστούμε στη συνεργασία σας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική σας ασφάλεια.