Espa logo

FR

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξενάγηση Εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημοτικού

Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ημερίδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) ξεκίνησε τον συστηματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες ήδη από το 2004. Μέσω του προγράμματος “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα” το ΑΜΗ καινοτομεί σχεδιάζοντας και προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (tablets, οθόνες αφής).

Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνδέονται με τη σχολική ύλη και ο σχεδιασμός τους είναι προσαρμοσμένος στις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών. Στους βασικούς στόχους των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το χώρο του μουσείου, η διάδραση με τα εκθέματα και η επίτευξη μιας ευχάριστης επίσκεψης στο μουσείο.

.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Περιγραφή: Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό και έχει παιγνιώδη χαρακτήρα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες μέσα από την ανακάλυψη και το παιχνίδι. Οι μαθητές εξερευνούν το μουσείο και αναζητούν πληροφορίες, που θα τους βοηθήσουν να γνωρίσουν τους ανθρώπους της Μινωικής εποχής μέσα από εκθέματα, κυρίως από το ανάκτορο της Κνωσού αλλά και από άλλες αρχαιολογικές θέσεις.

Ηλικία παιδιών: Για νήπια - προνήπια.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.
Αριθμός παιδιών: έως 20.
Ώρες διεξαγωγής: 9:00 - 11:00.

Ημέρα διεξαγωγής: Τρίτη, Πέμπτη.

 

 

.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ

Περιγραφή: Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε μια μινωική γιορτή. Οι μαθητές με τη βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα από τη μινωική εποχή έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Μέσα από την περιήγησή τους στις αίθουσες του μουσείου, αναζητούν επιλεγμένα εκθέματα και έτσι έρχονται σε επαφή με την αρχιτεκτονική, την κεραμική, τη διατροφή αλλά και τα θεάματα της μινωικής περιόδου. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά σε διαφορετικούς χώρους του ανακτόρου και να γνωρίσουν τις λειτουργίες τους. Η υλοποίηση του προγράμματος, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση tablets και προσωπικών υπολογιστών με οθόνες αφής.

Ηλικία παιδιών: Για μαθητές Γ΄- Δ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.
Αριθμός παιδιών: έως 25.
Ώρες διεξαγωγής:  9:00 - 11:00.
Ημέρα διεξαγωγής:  Τρίτη, Πέμπτη.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

.

Ο ΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Περιγραφή: Το πρόγραμμα ξεκινάει με την αφήγηση παραμυθιού εμπνευσμένου από  εκθέματα του Μουσείου. Οι μαθητές εξερευνούν τον χώρο, αναζητούν πληροφορίες σχετικές με το παραμύθι που άκουσαν και με οδηγό ένα εκπαιδευτικό έντυπο εντοπίζουν εκθέματα σχετικά με τον ταύρο και τα άλλα ζώα στη Μινωική Κρήτη με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους.

Ηλικία παιδιών: Για μαθητές Α΄- Β΄ Δημοτικού.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.
Αριθμός παιδιών:  έως 25.
Ώρες διεξαγωγής:  9:00 - 11:00.

Ημέρα διεξαγωγής: Τρίτη, Πέμπτη.

 

.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Περιγραφή: Το πρόγραμμα καλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα λιμάνια της κατά την αρχαιότητα. Στο ταξίδι τους οι μαθητές ακολουθούν τους εμπορικούς δρόμους κάθε εποχής, αναζητούν πρώτες ύλες και εξωτικά αντικείμενα και εξερευνούν τις επαφές της Κρήτης με άλλους λαούς στις αντίστοιχες περιόδους. Η υλοποίηση του προγράμματος, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση tablets.

Ηλικία παιδιών: Για μαθητές Γυμνασίου.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.
Αριθμός παιδιών:  έως 25.
Ώρες διεξαγωγής:  9:00 - 11:00.

Ημέρα διεξαγωγής:  Τρίτη, Πέμπτη.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

.

Εκπαιδευτικα φυλλαδια εξερευνησης για οικογενειες με παιδια ανω των 5 ετων.

Αποκτήστε τα φυλλάδια εξερεύνησης του ΑΜΗ και ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά φυλλάδια διατίθενται σε τρία διαφορετικά θέματα και μετατρέπουν τη μουσειακή επίσκεψη σε ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Προμηθευτείτε τα δωρεάν μαζί με το εισιτήριό σας από το εκδοτήριο εισιτηρίων του Α.Μ.Η.

Οι Μινωίτες στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Οι Μινωίτες στο Α.Μ.Η." τα παιδιά ανακαλύπτουν εκθέματα της Προϊστορικής Συλλογής του Μουσείου μέσα από δραστηριότητες που μετατρέπουν την επίσκεψη σε διασκεδαστική εμπειρία.

 

Φυτά και Ζώα στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Φυτά και Ζώα στο Α.Μ.Η." οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου περιηγούνται στην έκθεση της Προϊστορικής Συλλογής και ανακαλύπτουν γνωστά και αγαπημένα ζώα και φυτά μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.

Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η." τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από τα εκθέματα της Συλλογής των Ιστορικών Χρόνων, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους.

Ημερίδα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΜΗ

Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε το ΑΜΗ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολυμέσων, Δικτύων και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση” του ΕΣΠΑ (πράξη “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα”), παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα σε ημερίδα στις 23 Απριλίου 2016, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μέσω των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκτός από τα δύο ψηφιακά προγράμματα «Μια γιορτή στο παλάτι» και «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο» για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου αντιστοίχως, παρουσιάστηκε επίσης από τους συντελεστές του έργου το θεωρητικό πλαίσιο μουσειακής αγωγής στο οποίο βασίστηκαν.

Ακολούθησε εφαρμογή των προγραμμάτων με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από τους εκπαιδευτικούς, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 120 εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις.

  • Κατηγορίες

ΑΡΓΙΕΣ

1 Ιανουαρίου: κλειστά

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:30

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:30

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ. Παρασκευή: 12:00 – 17:00

Μ. Σάββατο: 08:00 – 15:30

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 – 20:00

Αγίου Πνεύματος: 08:00 – 20:00

15 Αυγούστου: 08:00 – 20:00

28 Οκτωβρίου: 08:00 – 20:00

25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά