Espa logo

FR

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 120 χρόνων από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του συντηρητή αρχαιοτήτων Αντώνη Φουντουλάκη (1948-2023).

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της  εξαιρετικής συνεισφοράς του Αντώνη Φουντουλάκη στον τομέα της συντήρησης αρχαιοτήτων καθώς και η απόδοση τιμής στο έργο του.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

 Α. Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου,με ώρα έναρξης 9:30.

Β. Συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης SocialMediaWeek, με προβολή του έργου του Α. Φουντουλάκη,την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Γ. Βιωματικά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας για Γυμνάσια και Λύκεια, με δήλωση συμμετοχής, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, με τίτλο «Με ασπίδες και δόρατα».

«Με ασπίδες και δόρατα»

 Ημερίδα αφιερωμένη στον συντηρητή αρχαιοτήτων  Αντώνη Φουντουλάκη

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, 9:30

Αίθουσα Εκδηλώσεων,1ος όροφος

Πρόγραμμα Ημερίδας

9:30-9:45

Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί

9:45-10:15

 

«Αντώνης Φουντουλάκης (1948-2023): Ένας επιστήμων συντηρητής αρχαιοτήτων μπροστά από την εποχή του»

Γεωργιάννα Μωραΐτου, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών-Χημικών Ερευνών &Αρχαιομετρίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

10:15-10:45

«Ο Αντώνης Φουντουλάκης όπως τον γνώρισα»

Χαράλαμπος Κριτζάς, Επίτιμος Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου

  

10:45-11:00

Διάλειμμα

11:00-12:00

 

Ανοιχτή συζήτηση

Μαρτυρίες, προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις από

φίλους, συνάδελφους & συνεργάτες

12:00

«Στα ίχνη του Αντώνη Φουντουλάκη»

Ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που έχουν συντηρηθεί από τον Αντώνη Φουντουλάκη

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) από το 1996 με εθνικό συντονιστή του προγράμματος τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.

Ο φετινός εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει τον γενικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργανώνει μια μικρή εκθεσιακή δράση με τίτλο: «Η ἀπαρχή τοῦ ἐν Ἡρακλείῳ περισπουδάστου Ἀρχαιολογικοῦ Μουσείου: Τα πιθάρια του Καλοκαιρινού», στο πλαίσιο του εορτασμού αλλά και σε ανάμνηση της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Φθινόπωρο του 1904.

Η πρώτη οργανωμένη ανασκαφή στην Κνωσό πραγματοποιήθηκε από τον κτηματία, μεγαλέμπορο και υποπρόξενο Ισπανίας Μίνωα Καλοκαιρινό από το 1878 έως το 1879. Τρία από τα πιο γνωστά ευρήματα της ανασκαφής του, τα ανάγλυφα διακοσμημένα πιθάρια από τις Δυτικές Αποθήκες του ανακτόρου, σηματοδοτούν «την ἀπαρχή τοῦ ἐν Ἡρακλείῳ περισπουδάστου Ἀρχαιολογικοῦ Μουσείου», όπως ο ίδιος τονίζει εμφατικά σε κείμενό του το 1906. Τα τρία πιθάρια δόθηκαν ως δώρο από τον ανασκαφέα στο Μουσείο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Πήραν τότε τους πρώτους αριθμούς στο Ευρετήριο των Πηλίνων (1-3) και θα αποτελέσουν σήμερα, για πρώτη φορά ως σύνολο,αντικείμενο εκθεσιακής προβολής ως σύνολο στον χώρο του σύγχρονου Μουσείου.
Την εκθεσιακή δράση θα πλαισιώσει ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κατερίνας Κόπακα με θέμα:
«Ο Μίνως Καλοκαιρινός, η Κνωσός και οι απαρχές της Μινωικής Αρχαιολογίας»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
19.00-19:15 Χαιρετισμοί
19:15-20:00 «Ο Μίνως Καλοκαιρινός, η Κνωσός και οι απαρχές της Μινωικής Αρχαιολογίας» Ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κατερίνας Κόπακα
20:00 Μικρό κέρασμα στον Κήπο του Μουσείου.


Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Την Πέμπτη 26 και Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στην προγραμματισμένη εκδήλωση.


Διάρκεια εκθεσιακής δράσης: 16/9/2024 – 29/11/2024

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν τη διοργάνωση της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης με τίτλο «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025.

Η ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ θα φωτίσει τη συναρπαστική ιστορία της ίδρυσης και ανάπτυξης των πόλεων στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος – 5ος αιώνας π.Χ.), που αναδείχθηκαν ως κέντρα πολιτισμού και δύναμης, περίπου 500 χρόνια μετά το τέλος του λαμπερού μινωικού κόσμου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, καθώς φαίνεται ότι στην Κρήτη αναπτύχθηκαν πρώιμα οι πολιτειακές δομές και οι θεσμοί που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής ταυτότητας.

Ο τίτλος της έκθεσης, «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», αντλείται από την αναφορά της Κρήτης στην Ιλιάδα του Ομήρου ως «νησί των εκατό πόλεων». Αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τη δυναμική των αρχαϊκών πόλεων που διαμόρφωσαν την πορεία του νησιού στους ιστορικούς χρόνους.

Μέσα από μια εντυπωσιακή επιλογή περίπου τριακοσίων αρχαιολογικών ευρημάτων, η έκθεση αναδεικνύει τις αρχαίες πόλεις, την οικονομική και πολιτική τους ανάπτυξη, τα δημιουργήματα και τις ζωές των ανθρώπων που τις κατοικούσαν. Στόχος είναι να προβληθεί μία πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, η οποία αν και σημαντική παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν τη συμβολή των Κρητικών πόλεων στο γίγνεσθαι του Ελληνικού κόσμου κατά την Αρχαϊκή περίοδο.

Πολλά από τα εκθέματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ ορισμένα θα ταξιδέψουν στο Ηράκλειο από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας, κυρίως της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών, όπως τα κρητικά έργα από τα Μουσεία της Σάμου και των Δελφών. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση θα έχουν ευρήματα από το νεκροταφείο του Φαλήρου, και συγκεκριμένα από την ομαδική ταφή των «Δεσμωτών». Το σύνολο αυτό εντάχθηκε στο μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης μέσω του αθηναϊκού αφηγήματος του Κυλωνείου Άγους που συνδέει τον σοφό μάντη και νομοθέτη Επιμενίδη από την Κρήτη με τους καθαρμούς της πόλης, αλλά και αντανακλά τη συμβολή του στην πρώτη γραπτή νομοθεσία της Αθήνας. Η Κρήτη παρουσιάζεται έτσι ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παλαιό άγραφο δίκαιο των γενών και του μύθου και στον νέο γραπτό κώδικα νόμων της πόλης.

Η ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ θα συνοδεύεται από τακτικές ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και από κύκλο διαλέξεων που θα δοθούν, στα ελληνικά και τα αγγλικά, από επιστήμονες που ανασκάπτουν και μελετούν σημαντικά κέντρα της αρχαϊκής Κρήτης. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε και να συζητούμε για τα θέματα που θα εγείρουν νέα ερωτήματα και νέες ερμηνείες.

Διάρκεια Έκθεσης: Δεκέμβριος 2024 – Αύγουστος 2025 

Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Είσοδος από την οδό Δουκός Μποφώρ.

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τις εκδηλώσεις που θα την πλαισιώνουν θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα και στα ΜΚΔ του Μουσείου.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη φωτογραφία εικονίζεται πήλινο αγαλμάτιο νεαρού άνδρα από την αρχαία πόλη της Πραισού (570 π.Χ.). © ΥΠΠΟ/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Δευκαλίων Μανιδάκης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 

Τηλέφωνο: +30 2810 279000 

Email: info@amh.gr 

Website: heraklionmuseum.gr

Ξεκινούν οι σχολικές κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου Οκτωβρίου 2024 – Απριλίου 2025. Απαραίτητη είναι η ηλεκτρονική κράτηση (https://booking.heraklionmuseum.gr/).

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΑΜΗ (https://heraklionmuseum.gr/ekpaidefsi/#sxoleio) ή να καλέσετε στο 2810 279064 από Δευτέρα έως Παρασκευή (12:00-13:00).

Η Μάρθα Φριτζήλα στο ΑΜΗ. Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Φωτογραφίες εκδήλωσης: Δευκαλίων Μανιδάκης (ΑΜΗ) – Βαγγέλης Χριστοδουλάκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενεί, στις 30 και 31 Αυγούστου την παράσταση “Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα” στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024.

Η Λουκρητία, η πιο ενάρετη σύζυγος σε ολόκληρη την Ρώμη, ξεσηκώνει παράνομο πόθο στον γιο του βασιλιά, Ταρκύνιο. Μετά τον βιασμό, εγκλωβισμένη μέσα στις αντιφατικές ηθικές επιταγές του καιρού της αυτοκτονεί πυροδοτώντας την έξωση των βασιλέων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Ρώμη. Έτσι το θέλει ένας από τους πιο γνωστούς ευρωπαϊκούς θρύλους.

Μέσα από το αφηγηματικό ποίημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο Βιασμός της Λουκρητίας, αναδύεται η σύγκρουση της νεωτερικότητας με τον πρώην συμπαγή μεσαιωνικό κόσμο που κατακερματίζεται· ο νέος, αυτόνομα σκεπτόμενος άνθρωπος αντιμετωπίζει την παρωχημένη αυθαιρεσία των αρχόντων. Ο αρσενικός κόσμος της υπαίθρου, των πολέμων και της ανεξέλεγκτης εξουσίας συγκρούεται με τον θηλυκό κόσμο του εσωτερικού χώρου, τον κόσμο της διαπραγμάτευσης και των ηθικών φραγμών.

Γύρω από τη σαιξπηρική Λουκρητία, έξι μουσικοί, δυο ηθοποιοί και ένας χορογράφος χτίζουν μια μουσικοθεατρική αφήγηση, πλέκοντας τον λόγο και την κίνηση με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και με παρτιτούρες της ύστερης αναγέννησης, του πρώιμου μπαρόκ και του 20ού αιώνα.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 και προσφέρεται με δωρεάν είσοδο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα:

https://allofgreeceone.culture.gov.gr/event/loukritia-ena-mousikotheatriko-afigima/

 

Ημερομηνίες: 30.08 & 31.08.2024

Ώρα Έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 75΄

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Σύλληψη, μουσική επιμέλεια: Φανή Βοβώνη

Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου

Eπιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος

Δραματουργική ομάδα: Φανή Βοβώνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Λένια Ζαφειροπούλου, Τάσος Καραχάλιος, Άρης Μπαλής

Ερμηνεύουν: Άρης Μπαλής, Ανθή Ευστρατιάδου

Μουσικό σύνολο: Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος), Λένια Ζαφειροπούλου (μεσόφωνος), Φανή Βοβώνη (βιολί Ι), Ζωή Πουρή (βιολί ΙΙ), Hanna Pakkala (βιόλα), Αθανασία Τέλιου (βιολοντσέλο)

ΑΜΚΕ Ex Silentio

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ξανθουδίδου & Χατζηδάκη. Τηλ.: 2810-279000. Ηλεκτρ. Δ/νση: amh@culture.gr

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις 21:00.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνουν συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα. Οι γυναίκες «συναντούν» το Φεστιβάλ Κρήτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 στις 21:00, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Η είσοδος στον κήπο του Μουσείου θα γίνει αυστηρά με καθορισμένο αριθμό δελτίων ελεύθερης εισόδου για καθήμενους θεατές. Η προμήθεια δελτίων ελεύθερης εισόδου γίνεται από την πλατφόρμα more.com από την Τετάρτη 14 Αυγούστου και έως την εξάντληση των διαθέσιμων δελτίων.

Προμήθεια δελτίων ελεύθερης εισόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο
Δελτία Ελεύθερης Εισόδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΛΤΙΩΝ ΣΤΙΣ 20:50.

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ (Duet)

“Ρεζιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή” μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο.

Η Μάρθα Φριντζήλα συναντά τον Τάκη Φαραζή επί σκηνής, για να περιπλανηθούν σε γνωστά και άγνωστα μουσικά τοπία σε μία προσπάθεια “να τινάξουμε από πάνω μας την σκόνη της καθημερινότητας”.

Στην περιπλάνησή τους συναντούν μεγάλους συνθέτες και ποιητές, γνωστά, άγνωστα και παραγνωρισμένα τραγούδια, μεγάλους και πολύ μεγάλους έρωτες, επαναστάσεις, αντιστάσεις, ήρωες και θύματα, πάθη και λάθη.

Σχεδιάζοντας και αυτοσχεδιάζοντας δραπετεύουν και μας καλούν να δραπετεύσουμε μαζί τους από την φυλακή της κάθε μέρας, με όπλα πανίσχυρα ένα πιάνο και μια φωνή.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μάρθας Φριντζήλα, τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακά και “λαϊκά” τραγούδια.

Με την παράσταση “Ρεζιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή” η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής περιοδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2011.

Παίζουν:

Τάκης Φαραζής – πιάνο

Μάρθα Φριντζήλα – τραγούδι

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης

Σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλης

Οργάνωση παραγωγής: Fishbowl Music Tank

Αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα παραμείνει κλειστό από τις 8:00 έως τις 12:00 λόγω στάσης εργασίας του φυλακτικού προσωπικού.

The Archaeological Museum of Heraklion will remain closed on Thursday 25th July 2024, from 8:00 to 12:00, due to strike of the security guard personnel.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επισκέφθηκαν σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας εξοχότατος κ. Koichi ITO και η σύζυγός του κ. Misako ITO.

Κατά την ξενάγησή τους από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στις συλλογές της μόνιμης έκθεσης, ο κ. Πρέσβης και η σύζυγός τους εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα αριστουργήματα του μινωικού πολιτισμού και την ευχαρίστησή τους για την ευκαιρία που είχαν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τον διεθνούς φήμης τσελίστα Yo-Yo Ma.

Mε ιδιαίτερα πλούσια δισκογραφία που αριθμεί περισσότερα από 120 άλμπουμ (πολλά από τα οποία έχουν βραβευθεί με βραβείο Grammy), και με σειρά σημαντικών διακρίσεων – ανάμεσα στα άλλα Avery Fisher Prize (1978), National Medal of the Arts (2001), Presidential Medal of Freedom (2010), Kennedy Center Honors (2011), Polar Music Prize (2012), και Birgit Nilsson Prize (2022) – ο Yo-Yo Ma συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους μουσικούς παγκοσμίως.

Ο κύριος Yo-Yo Ma επισκέφθηκε το Μουσείο με την οικογένειά του και ξεναγήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη.

  • Κατηγορίες

ΑΡΓΙΕΣ

1 Ιανουαρίου: κλειστά

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:30

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:30

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ. Παρασκευή: 12:00 – 17:00

Μ. Σάββατο: 08:00 – 15:30

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 – 20:00

Αγίου Πνεύματος: 08:00 – 20:00

15 Αυγούστου: 08:00 – 20:00

28 Οκτωβρίου: 08:00 – 20:00

25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά